Sanoma Learning zet in op gebruiksvriendelijke digitale leeroplossingen
De Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft op 28 augustus 2019 de overname van Iddink Group door Sanoma Learning goedgekeurd, zo is vandaag bekendgemaakt. “Samen willen we gebruiksvriendelijke en inspirerende digitale leeroplossingen creëren voor en mét het onderwijs”, stelt CEO John Martin. Sanoma Learning is actief in vijf Europese landen en heeft meer dan 1 miljoen docenten en 10 miljoen leerlingen als gebruiker.

Iddink Group, met meer dan 300 medewerkers en een jaaromzet van € 142 miljoen in 2018, is bekend als distributeur van les- en leermiddelen en als maker van de veelgebruikte leerlingadministratiesystemen Magister en Eduarte. Het bedrijf werkt nauw samen met de educatieve uitgeverijen in Nederland, waaronder Sanoma Learning’s dochteronderneming Malmberg.

Goedkeuring
Na een uitgebreid marktonderzoek heeft de ACM de transactie onder voorwaarden goedgekeurd. De ACM heeft onder meer onderzocht wat de gevolgen van de overname zijn voor de concurrentiepositie van andere educatieve uitgevers. Op grond van de afspraken die Sanoma Learning met de ACM is overeengekomen, zullen alle educatieve uitgevers van digitale leermaterialen binnen het veel gebruikte
Magister dezelfde mogelijkheden krijgen als Malmberg. Wijnand Spring in ’t Veld, CEO van Iddink Group: “Natuurlijk blijven we nauw samenwerken met alle uitgevers. De door ons gecreëerde oplossingenzullen voor de hele markt beschikbaar zijn, dat is immers in het belang van de docent en de school”.

Ook is overeengekomen dat uitgeverij Malmberg en Iddink Group geen concurrentiegevoelige informatie uitwisselen. Beide bedrijven blijven in hun commerciële werkzaamheden opereren als separate ondernemingen en staan nadrukkelijk open voor andere aanbieders van content en platforms. “Deze voorwaarden zijn niet anders dan wij bij de aankondiging al aan marktpartijen hadden aangegeven en
zijn essentieel voor een goede ontwikkeling van zowel de markt als Iddink Group. Wij zijn dus zeer tevreden de aankoop nu te kunnen laten plaatsvinden”, aldus John Martin van Sanoma Learning.

De ondernemingsraad van Iddink Group heeft al eerder positief gereageerd op de overname. De overname zal in september geformaliseerd worden.

Over Sanoma Learning
Sanoma Learning is een leidende Europese educatieve uitgeverij. Ruim 1 miljoen leerkrachten worden ondersteund om 10 miljoen leerlingen maximaal hun talenten te laten ontwikkelen. Met ruim 1.350 medewerkers in Nederland, België, Polen, Finland en Zweden, bedroeg de omzet in 2018 € 313 miljoen. Sanoma Learning is onderdeel van Sanoma Corporation, een educatie- en mediabedrijf dat
beursgenoteerd is aan de Nasdaq in Helsinki (Finland).

Over Iddink Group
Iddink Group is actief in de educatieve dienstverlening in Nederland, België en Spanje. De merken Iddink, Eduarte en Magister bieden digitale leeromgevingen, apps en geavanceerde les- en leer(middelen) oplossingen. Daarmee kunnen elke dag meer dan 2 miljoen gebruikers zichzelf ontwikkelen op de manier die bij hen past. Onder de Iddink Group vallen ook de activiteiten van The Implementation Group (TIG),
dé business intelligence specialist voor het onderwijs. In totaal telt het bedrijf meer dan 300 medewerkers, waarvan meer dan de helft in technologie. De omzet in 2018 bedroeg € 142 miljoen.